2010. október 27., szerda

USA a lehetőségek hazája (?)

Bárkiből lehet sztár. Kis hazánkban sokszor mondogatjuk ezt, azonban tőlünk nyugatra ez nagyon is igaz.

USA a lehetőségek hazája (?)

A drogdílerből lett rapper, 50 cent ma az Egyesült Államok egyik legnevesebb rapperének számít, hírneve annak idején Eminemet is megelőzte.

A Curtis Jackson néven született híresség több évet lehúzott különböző javítóintézetekben, ifjabb korában gyakori vendégnek számított a fiatalkorúak börtönében is. 19 évesen pedig belevetette magát a drogok világába, aztán hirtelen berobban a zeneiparba. Eminem felfedezettje mára már túlszárnyalta mestere hírnevét, becslések szerint évi több száz millió dollárral sikerül bővítenie vagyonát. Azonban 50 cent nem felejtette el, hogy honnan jött, milliókat áldoz a gyerekek tanítatására.

Demi Moore-ról kevesen tudják, hogy fiatal korában kokainfüggő volt. Alkoholista szülei mellett nem volt könnyű és egyszerű gyermekkora. 18 évesen elszökött otthonról, és az egyik legegyszerűbb munkát vállalta el, hamarosan pornózni kezdett. Undorodott a munkától, de szüksége volt a pénzre. Amit meg is keresett, azt hamar kokainra költötte. Idővel olyannyira a kábítószer rabjává vált, hogy ha kellett, lopott is, hogy a napi adagját fedezni tudja. Szerencséjére felfedezte őt a filmes szakma másik oldala is, így Joel Schumacher segítségével sikerült leszoknia a kábítószerekről. A színésznő nem szívesen beszél a múltjáról, de ma is több szervezetet támogat, ahol a függő fiatalokat és kevésbé fiatalokat próbálnak leszoktatni a drogokról.

Persze nem mindenki lentről indult, aki híres lett...

J. K. Rowling 1993-ban megjárta a maga poklát. Elvált asszonyként és egyedülálló anyaként próbált meg érvényesülni, anyagi helyzete azonban egyre kilátástalanabbnak tűnt. 1995-ben a kész Harry Potter-fejezetekkel elkezdett kiadót keresni, de sorra utasították el, mondván, hogy a történet túl bonyolult. Végül 1996 nyarán az angliai Bloomsbury Children's Book kiadta Rowling történetét, ami hatalmas siker lett, nem csak Angliában hanem világszerte. A Warner Brothers 2000-ben megvásárolta a könyv fimjogait, Rowling pedig ennek köszönhetően Anglia leggazdagabb asszonya lett.

Stephenie Meyer boldog háromgyermekes családanya volt, soha nem gondolt arra, hogy írónő legyen. Azonban egy éjszaka fura álmot látott, ahol egy halandó lány beszélget egy vámpírral. A vámpír szerelmes volt, de ugyanakkor mérhetetlenül kívánta a vérét. Meyer papírra jegyezte gondolatait, sőt, három hónap alatt az egész történetet megírta. Testvére, Emily tanácsára megpróbálta kiadatni művét, de sehol nem voltak rá kíváncsiak. Stephenie majdnem feladta, azonban előtte még úgy gondolta, tesz még egy kisebb próbát. Ezért feliratkozott a WritersMarket.comra, ahol kikeresett pár kisebb kiadót és ügynökséget. 15 helyre küldte el történetét, nyolcan szinte azonnal visszautasították. Végül a Writers House nevű ügynökségnek megtetszettek az írások, és kisebb-nagyobb igazítás után sikerült kiadni Meyer történetét. A Twillight pedig azóta már történelem, és megnyitotta a kapukat a vámpírtörténetek előtt. Stephenie Meyer pedig a könyveknek és a filmjogoknak köszönhetően élete végéig gondtalanul élhet.

A sort még biztos lehetne folytatni. Azonban egy biztos, a felsorolt hírességeknek nem csak szerencséjük volt, ami persze nem árt egy ilyen rögös úton; hanem mindannyian kitartóak és tehetségesek voltak ahhoz, hogy eljussanak oda, ahol ma tartanak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók